Pages

Wednesday, November 16, 2011

Dari dapur

Hi guys!

Hari tu balik dari kampung ma ade bekalkan kambeng... Biase la mak2 kite nih kan slagi but kete tak penuh slagi itu nak penuhkan dengan macam2. Kalau bole semua makanan yang ade kat kampung disuruh bawa balik. Tapi takpe, i like ! Sebab nanti da tak payah gi supermarket. 

Anak yang bagus. 

Kambing mentah..wahh~ masa dapat macam2 bende dalam otak berlampu2... sup kambing! (slurpp~ teringat makan sup kambing dengan roti benggala kat Penang. Fuyyoh! telan ayaq liuq sat naa), kari kambing ! (sedap jugak. cecah dengan roti canai ka,paratha ka,lempeng pun sempoi).. lamb chop ! Tak pernah cube, kene cube nih !

So untuk diner malam ni... tarra~~~

Black pepper lamb chop with baked potato .
Walaa ~



Untuk marinate daging ini main letak je nak rase ape.. ade jintan manis, black pepper, bawang merah, bawang putih, limau kasturi, garam, gule .. Sebenarnye kalau nk letak garam sahaja pun ok, but depends pade kite klau ade bahan2 herba yang lebih bole la letak..tak de sape nak marah.

Untuk buat gravy pun ikut rase sendiri mau letak ape.... haha ! (ini sume resepi syok sendiri)... tumis bawang dengan butter,then letak sos cili, sos tiram, kicap (sikit je.untuk warna gelap), black pepper, bahan perase. tu je kot. haha! eh, dan kalu nak bagi gravy tu pekat tepung gandum adalah rahsianya.. jangan lupe bancuh air dengan tepung yea sayang.

Last..baked potato yg paling simple.. sapu minyak dan tabur sedikit garam. bakaq !

Oh ye.. garnishing di atas tu sebab nak bagi abiskan stok, bronkoli n sweet corn .

Selamat makan kawan2. Yummy!

2 comments: